Cara Masak Ikan Siakap Stim Halia
Kira-kira 5 minit sebelum angkat perah air perahan limau nipis. Ikan siakap atau juga dikenali sebagai ikan Kakap Putih merupakan ikan air tawar dan air masin.
Ikan Siakap Stim Oleh Icookasia Youtube Asian Recipes Cooking Food
Sedapnya Ikan Siakap Stim ala Thai ni.
Cara masak ikan siakap stim halia. 2 ulas bawang putih dicincang. Kukus selama 15 minit. Jadi hari ni saya masaklah ikan siakap kukus halia resepi dari Wana.
1 ulas bawang putih. 1 ekor ikan siakap. Resepi Ikan Kukus Halia Chinese Style.
Tapi kadang sebat jugak kalau makan kat luar. Stim selama 15 minit bagi ikan merah bagi ikan siakap pula kira-kira 15-20 minit. Masukkan halia dan serai ke dalam perut ikan.
Kami beri resepi ikan ini khas untuk andaYelah walaupun sedaptapi harga menu ikan siakap stim halia atau limau ni kalau tak bermula RM 30 dan ke atas tak sah kanDiorang kan nak bayar sewagaji serta dapat untungJadi untuk kita yang ada anak ramai ni beli je seekor dua ikan siakap baru sekitar RM 20 dan masak sendiri di rumah. Biarkan ia mendidih sebentar. Sekali sekala boleh la kan.
Biasalah kalau makan2 kat luar mmng inilah menu wajib di order. Buka penutup kukus dan masukkan tomato. Iris guna noxxa so ltak button dekat steam dan set masa lebih kurang 7 minit.
Macam-macam cara boleh masak kukus bakar goreng bercili stim dan goreng merupakan jenis makanan utama yang sering dipesan bagi para penggemar ikan siakap ini. Bersihkan ikan siakap dan sapukan dengan sedikit garam. Pendek kata chinese cooking style memang menyihatkan.
Jadi di sini DAILYMAKAN nak kongsikan 30 resepi masak ikan siakap. Cincang bawang putih secara. 1 sudu besar gula.
Gaulkan ikan dengan garam dan gula secukupnya. Perap kira-kira 15 minit. Cara masak kuah stim ala Thai.
Masukkan kesemua bahan yang dihiris dan sedikit air jika perlu. 2 sudu besar sos cili1 12 sudu besar air asam jawa. Jangan dibiar di dalam periuk kukus kerana ini akan menyebabkan ikan terlebih masak dan isi ikan menjadi liat dan kering.
Aslmterima kasih kpda yg sudah subscribe you tube kak yok kita cuba ikan stim yg kak ani buat enak loJangan lupa ya yg belum subscribe tolong di subscr. 1 ketul halia muda dihiris nipis - ikut lah nak banyak mana. Kemudian masukkan ikan dan cili padi diikuti sos tiram sos ikan kicap daun limau purut garam dan gula secukup rasa.
1 ulas bawang besar diracik halus. Kukus ikan dengan sedikit air selama 15 20 minit bergantung kepada saiz ikan. Kukus ikan ke dalam periuk kukus selama 5 minit dan biarkan seketika pada suhu api perlahan.
Cili merah tomato dan daun sup ditabur di atas ikan. Kurang makan ikan kami ni. Gaulkan ikan dengan garam dan gula secukupnya.
1 ekor ikan siakap jenahak kerapu atau apa sahaja - dibersihkan. 5-6 biji cili padi dipotong - optional. Kukus selama 15 minit.
Kukus lagi lebih kurang 5 minit. Cara kukus ikan. Bersihkan ikan siakap dan hiris bahagian badannya.
Masukkan kesemua bahan yang dihiris dan sedikit air jika perlu. Ratakan air limau sos ikan dan sos tiram pada ikan. Masak semua bahan-bahan diatas dalam periuk.
Kukus ikan selama 10 min. Kemudian tuang kicap manis atau sos soya serbaguna dalam pinggan ikan siakap stim. Ratakan air limau sos ikan dan sos tiram pada ikan.
Daun bawang yang dicarik halus-halus dan halia yang telah dihiris tadi diletakkan di atas ikan siakap yang dah siap masak tadi. Lumurkan ikan dengan garam kunyit. 1 biji bawang besar.
Kukus lagi lebih kurang 5 minit. Cara-cara masak Ikan Siakap Stim Hanis Zalikha Bancuhkan kiub pati ayam bersama 1 cawan air panas. Selepas itu panaskan sedikit minyak masak minyak yang panas tadi dicurahkan diatas ikan.
Masukkan serai halia bawang putih dan lengkuas. Kadang2 tu masakannya tak menepati citarasa kita dlm kepala dok fikirlah nak wat sendiri. Tapi kami ni belum lagi la makan masak sendiri siakap stim ni.
Ikan siakap antara ikan popular masak di bulan puasa. 15-20 minit adalah tempoh yang sesuai. Macam-macam yang kita boleh masak dengan ikan siakap ni dan pasti ramai yang mengemari ikan siakap ini.
Dalam perjalanan balik saya meminta hubby singgah di kedai runcit untuk membeli ikan siakap dan bahan bahan untuk dimasak Ikan Siakap Kukus Chinese Style. Gunakan tomato untuk sedikit rasa masam supaya seimbang dengan rasa sos tiram. Inikan pulak kalau dah masak.
Ok ni saja resepi ikan siakap kukus yang senang dan simple dari saya. Pasti ramai yang tercari-cari resepi-resepi masak ikan siakap. Ikan siakap masak pedas.
Sebaik-baiknya hidangan hendaklah terus dinikmati kerana enak dinikmati panas. Kemudian masukkan sos tiram sos ikan gula perang bawang putih yang ditumbuk cili api yang dihiris jus limau nipis dan batang ketumbar yang dihiris dan bancuhkan sebati. Cara Memasak Ikan Siakap Stim Limau.
Stim kukus ikan siakap 20 minit. Bersihkan ikan siakap dan lumurkan dengan kiub ayam. Enath bila la gamaknya nak masak benda ni.
Bila ikan siakap kukus dah masakcurahkan. Bila menu ikan siakap dalam kepala ni dok fikir nak di bakar atau di kukus. Sementara menunggu ikan siakap masak panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan masukkan bawang dan halia.
Kami beri resipi ikan siakap ini khas untuk andaYelah walaupun sedaptapi harga menu ikan siakap stim halia atau limau ni kalau tak bermula RM 30 dan ke atas tak sah kanDiorang kan nak bayar sewagaji serta dapat untungJadi untuk kita yang ada anak ramai ni beli je seekor dua ikan siakap baru sekitar RM 20 dan masak sendiri di rumah. Masukkan jus limau hirisan daun ketumbardaun sup tomato dan akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung. Bagi yang kurang berselera makan atau tak tahu nak masak apa menu yang dikongsi oleh saudari Zurina Zulkefli ni antara yang mudah sedap dan membuka selera.
Hari ni saya masak ikan siakap kukus halia. Perah jus limau nipis ke atas ikan untuk menghilangkan bau hanyir. Minyak untuk menggoreng menumis.
Buka penutup kukus dan masukkan tomato. Kacau sehingga sedikit layu. Masakan stail Chinese ni memang semua simple tapi sangat sedap dengan penggunaan bawang putih dan halia yang banyak.
Masukkan haliabawang holland dan serai kedalam perut ikan siakap. Antara resipi-resipinya siakap stim halia ikan siakap stim limau dan banyak lagi. Rasa masam pedas masin ditambah dengan aroma serai halia bawang putih dan cili menjadikan hidangan ini sangat enak sekali.
Nengok gambo pun dah terliur kottt. Setelah 15 minit angkat segera ikan stim daripada periuk kukus.